Medijski falsifikat tradicije Vučićevog “Zlatnog lava”

Dok bezmalo svi veći domaći mediji bruje o tome kako predsednik Srbijedobija venecijansku nagradu za mir „Zlatni lav”, ustanovljenu pre 70 godina, izostavljaju ili ne znaju da je jedina nagrada sa tim imenom i tolikom tradicijom zapravo gran pri Venecijanskog filmskog festivala.

Nagrada koju predsednik Vučić, prema navodima medija, dobija uz titulu „ambasadora mira u svetu za 2018. godinu”, takođe nosi ime venecijanskog zlatnog lava, ali je ipak u pitanju „lavić”, budući da je osnovana tek 2017. godine, a dodeljuje se zajedno sa „Zlatnim lavom za preduzetništvo”.

Prva dobitnica nagrade „Zlatni lav za mir” dr Lia Beltrami za Fake News Tragač kaže: „Koliko sam ja obaveštena, nagrada Zlatni lav za mir uspostavljena je prošle godine. Vlasnik prava na nagradu, Silenio Kalendaresi je pre nekoliko godina počeo da nagrade dodeljuje ljudima iz privrede, a prošle godine je prava za nagradu za mir dodelio Foedus fondaciji.”

Foedus fondacija blisko je povezana sa EPP (European People’s Party), čija je članica i Srpska napredna stranka.

Danas je dodela ove nagrade, u Veneciji, gradu poznatom po maskama i intrigama, ali i po Venecijanskoj komisiji, savetodavnom telu Saveta Evrope koje nasuprot navodima medija, nije dalo pozitivnu ocenu predloga novog Ustava Srbije.

Da je Vučićev „Zlatni lav” nagrada sa tradicijom od sedam decenija preneli su Tanjug, RTSRTVVečernje novostiSputnjikBlicKrstaricaMondo,Pink.rsAlo!TelegrafNaVidikuKurirBelamiAktuelno.net,Balkanska pravila*, RTV Sunce AranđelovacGradski portal 018,RepublikaStudio BWebtribune24online.infoRTV PančevoHappy TVVA1Kutak.net. Vest su preneli i mediji iz regiona: SrnaOslobođenje,RTVBNNezavisneSrpskainfo.com i Novi glas.

Ranije ove godine, mediji su preneli i dezinformaciju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio orden Aleksandra Nevskog od Vladimira Putina, što se do danas nije desilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *